Telefonszám: +36-1-394-19-35
Budapest, Pasaréti út 133, Térkép

Látnivalók

Libegő/ Zugliget

Megközelíthető:
1121 Budapest, Zugligeti út 97.
5-ös busszal a Gábor Áron megállóig, ott átsétálni a túloldalra,
291-es busszal Zugliget, végállomásig. (6-8 megálló)

János-hegy/Erzsébet-kilátó

1121 Budapest. 5-ös busszal a Városmajor megállóig, ott átsétálni a túloldalra, 291-es busszal Zugliget, végállomásig. (6-8 megálló) a libegő tetejétől 10 perc gyalog, de szintén megközelíthető a gyermek vasút János hegyi megállójától.

A János-hegy a kilátó megépülése előtt is kedvelt kirándulóhely volt; a legenda szerint a hegy csúcsáról tiszta időben a Magas-Tátra csúcsait is meg lehetett pillantani. Nevének eredete – egy népmonda alapján – a törökverő Hunyadi Jánoshoz köthető, akinek itt Márta, egy szép görög leány megmentette az életét.

A János-hegy a Budai-hegység tagja, 528 méteres magasságával Budapest legmagasabb pontja és egyben legszebb kilátóhelye.

A leghíresebb az idelátogató kirándulók közül Erzsébet királyné volt, aki 1882 során több ízben is ellátogatott a főváros legmagasabb pontjára.

Fogaskerekű

5-ös busszal Városmajor megállóig, átsétálni a villamossíneken és ott van a végállomása.

A Budapesti Fogaskerekű Vasút Budapest egyetlen fogaskerekű vasútja, mely a XII. kerületben, a Városmajor és a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút állomások között közlekedik.

A végállomásról sétálhat a Normafán egyet vagy átszállhat a gyermekvasútra, mellyel Hűvösvölgy végállomásig eljuthat, ahol átszállhat a 61-es buszra, mellyel a Kelemen László utcánál leszállva visszajuthat a Panda Hotelhez.

 

Gyermek vasút

A Gyermekvasút Budapest egyik közlekedési látványossága. A vonal Széchenyi hegy és Hűvösvölgy állomást köti össze. A pálya 11,2 km hosszú, 235 m szintkülönbségű, egyvágányú, villamosítatlan. Ezt a távot a szerelvények 20 km/h megengedett sebességgel 40-45 (nyáron kb. 50) perc alatt teszik meg. Neve a tervezéskor Gyermekvasút, építésétől a rendszerváltásig Úttörővasút volt, ma pedig hivatalosan: MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút.

Megközelítés: A Pasaréti térről a 29-es busszal a Szépjuhászné megállóhoz

Budakeszi Vadaspark

2092, Budakeszi 0210/8 hrsz. 5-ös busszal a Városmajor megállóig, ott átsétálni a túloldalra, innen 22-es Busszal a Szanatórium utcánál leszállva, az utca végéig begyalogolva, onnan jobbra követve a Vadaspark irányát mutató jelző táblákat, mintegy húsz perces, erdőn át vezető kényelmes sétával érhető el.

Története az 1970-es évek elejére vezethető vissza. Területe mintegy 350 hektár. Gyalogosan bejárható, a hazai nagyvad- és az itt jellemző apróvadfajokat a természetes környezetükben mutatja be a park.
http://www.vadaspark-budakeszi.hu/

PÁLVÖLGYI BARLANG

II. Szépvölgyi út 162. Pasaréti térről a 29-es busszal a Csalit utcáig.
http://www.dinpi.hu/
A barlang máig feltárt hossza 29 km, ebből a túraútvonal 500 méter. Ez Magyarország leghosszabb barlangja. A hőmérséklet egész évben állandó, 10°C, ezért nyáron érdemes melegebben öltözni. A hosszú túra alsó korhatára 5 év! A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott. A túra időtartama kb. 50-60 perc.

SZEMLŐ-HEGYI BARLANG

II. Pusztaszeri út 35. T 325-6001, a Pasaréti térről a 29-es busszal a Szemlő-hegyi barlang megállóig http://www.dinpi.hu/
A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang. A túraútvonal mintegy 250 méter, melyet a látogatók kényelmes betonjárdákon és lépcsőkön járhatnak be. . A hőmérséklet egész évben állandó, 12°C, ezért nyáron érdemes melegebben öltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Korhatár nélkül látogatható (babakocsival, kerekesszékkel is lehetséges a látogatás). A túra időtartama kb. 40 perc.

Amit mindenkinek látni kell!
Budapest TOP 10 látnivalója:

BUDAI VÁR ÉS MÁTYÁS-TEMPLOM

A budai Vár és a teljes várnegyed Budapest leghíresebb és egyik leglátogatottabb turisztikai nevezetessége. A királyi palota az ország egyik szimbóluma; a XIII. századtól csaták, háborúk színhelye. A Várnegyedben három templom – köztük a Szentháromság téren álló Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék, Budapest egyik legszebb és leghíresebb katolikus temploma –, öt múzeum, több történelmi jelentőségű épület, emlékmű és színház is van. Itt találhat a föld felszíne alatt a Várbarlang, más néven Budavári Labirintus is. A Halászbástyáról és a Nemzeti Galéria előtti térről fenséges a panoráma, a Duna egyik legszebb szakasza látható innen.

Lánchíd

A főváros első, műemlék hídja, háttérben a budai Várral csodálatos látvány, ami sok turistát csalogatott már Budapestre. Gróf Széchenyi István felkérésére William Tierney Clark tervező és Adam Clark kivitelező építették meg 1839–1849 között. A világháborús pusztításokat ez a dunai híd sem élte túl, 1949-ben, készítésének 100. évfordulóján építették újjá. A budai oldalon található alagút tetejére gyalog is fel lehet jutni, ahonnan kiváló látkép nyílik a Dunára.

Országház

A Duna partján áll az ország legnagyobb épülete, az Országgyűlés állandó helyszíne, a neogótikus stílusban épült Parlament. Az épületegyüttest 1884–1904 között építették Steindl Imre tervei szerint. A 691 helyiségből álló építmény hossza 268 m, kupolájának magassága 96 m. 2000 óta az Országházban láthatóak a magyar koronázási jelvények: Szent István koronája, a jogar, az országalma és a reneszánsz kori kard.

Hősök tere

A hatalmas terület három fő eleme az 1896-ban épült Műcsarnok, az 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű, melynek 36 m magas középső oszlopán Gabriel arkangyal a Szent Koronát és az apostoli kettős keresztet tartja. Az emlékmű eklektikus stílusban épült, félköríves alakban. A bal és a jobb oszlopcsarnokban a magyar történelem hét–hét neves személyiségének bronzszobra áll.

Szent István Bazilika

A Szent István Bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. A Szent István-kultusz fő helyszíne. Itt őrzik ereklyeként a bazilika névadójának, a magyar államalapító király, I. (Szent) István épségben maradt mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot. Budapest legnagyobb templomának kupolája a város minden pontjáról látható. A klasszicista stílusú bazilika 1851-től 1905-ig épült és itt helyezték örök nyugalomra az egyik leghíresebb magyart, Puskás Ferenc labdarúgót 2006-ban.

Andrássy út

Az Andrássy út Budapest 2310 m hosszúságú, egységes architektúrájú sugárútja, amely a Belvárost köti össze a Városligettel. Az Andrássy út az alatta haladó Millenniumi Földalatti Vasúttal és a végében fekvő Hősök terével együtt 2002-ben a világörökség része lett. Budapest eklektikus épületeinek színe-java itt látható, számos gyönyörű, belső teret, szobrot, szökőkutat rejtő bérházzal és az Ybl Miklós tervei alapján épült Operaházzal.

Dohány Utcai Zsinagóga

 

 

A világ második és Európa – az amszterdamival együtt – legnagyobb zsidó temploma. 1854–59 között épült romantikus stílusban, Feszl Frigyes közreműködésével, Ludwig Förster tervei szerint. A háromezer ülőhelyes zsinagógát erőteljes keleties hatás, sokszínű nyerstéglahasználat és a belső térben látható öntöttvas szerkezet jellemzi. A II. világháború idején itt volt a budapesti gettó határa.

Margit-sziget

A Duna zöld hajója, források, fürdők , dús füvű rétek birodalma. A Margit híd és az Árpád híd között elnyúló karcsú, 2,8 km hosszú sziget a főváros legszebb parkja. A szigeten középkori szakrális építészeti emlékek modern „skywalk” úttal, szoborsétányok, az UNESCO által védettnek nyilvánított víztorony és a híres zenélőkút mellett strand, futópálya, szálloda, éttermek, szórakozóhelyek is találhatók.

Budapest gyógyfürdői

A város hivatalosan 1934-ben nyerte el a fürdőváros címet, de már az ókori rómaiak is élvezték a természetes hőforrások kincseit. Naponta 70 millió liter gyógyvíz buzog fel az eddig feltárt 118 természetes forrásból, 21–78 Celsius-fokon. Budapest 15 gyógyfürdője közül 10 egész évben nyitva tart. Budapest számos ivókútjából pedig meg is kóstolhatjuk a gyógyhatású vizeket.

Gellérthegy és a Citadella

A Gellérthegy a főváros népszerű kirándulóhelye. Itt található a Citadella – egy egykori erődítmény, amelyet az 1848–49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg- uralkodóház. Innen látható a világörökséget képező budapesti panoráma a legteljesebb pompájában. A hegy nevezetességei még: Szent Gellért püspök szobra, a Szent Gellért Sziklatemplom és a Szabadság szobor.